Jean Baptiste Morin de Villefranche



JEAN BAPTISTE MORIN DE VILLEFRANCHE (MORINUS) 1583-1656



Jean Baptiste Morin de Villefranche werd geboren op 23 februari 1583 en overleed op 5 november 1656. Hij studeerde in 1613 met lof af in de geneeskunde, en ondanks zijn erkende vaardigheden, was het werk als geneesheer niet financieel succesvol, waardoor hij de beoefening ervan staakte.
In 1629 solliciteerde Morinus voor de positie van Koninklijk Professor in de Wiskunde bij het Franse College en werd aangesteld met behulp van de koningin van Frankrijk, Marie de Medici.
In 1634 publiceerde hij een wetenschappelijke verhandeling over het determineren van geografische lengten waarmee hij een som geld won van de regering vanwege het feit dat het de beste verhandeling was over dit onderwerp.
Morinus reisde uitgebreid door Europa en had trouwens ook een avontuurlijk liefdesleven. Eens werd hij ernstig verwond vanwege zo'n liefdesgeschiedenis. Hij was de astroloog van de koningin van Frankrijk, van Kardinaal Richelieu en van veel leden van de regering en van de Franse adel. 

 
Morinus claim op roem in de astrologie ontstond vanwege zijn 21-delige werk genaamd Astrologica Gallica dat rond 1900 opgegraven werd door de Franse astroloog Selva. Selva publiceerde toen een boek, nu niet meer verkrijgbaar, waarin hij Morinus' werk samenvatte. Later zouden veel Franse en Duitse astrologen van naam zoals Julevno, Hieroz, Gouchon, Kuhr, Gustav Schwickert, Adolf Weiss, Carl Brandler Pracht, Janduz en anderen zijn werk becommentarieren, gebruiken en verspreiden. Mornius bleef een volslagen onbekende in de Engelstalige astrologiewereld waar Alan Leo zijn pioniers- werk deed om de astrologie nieuw leven in te blazen. Jammer, want het gebrek aan een analytische , systematische benadering van de horoscoopduiding met al zijn bijbehorende synthese kan de astrologie een verzameling van vaste recepten van slechts beperkte waarde geven of van een vlucht in wat de psycho-analytische of metafysische astrologie genoemd kan worden (**)
Morinus' werk kan geclassificeerd worden als belangrijk vanwege de volgende zaken (***)

  1. De exacte bepaling op welke huizen een planeet invloed heeft. Een planeet werkt niet alleen in het huis waarin hij staat, maar ook op het huis waar hij de heerser van is, of werkt soms zelfs uit op een huis waar hij een hard aspect mee maakt. Morinus stelde een een precieze methode van analyse samen om deze factoren te bepalen; voor hem zijn er geen lege huizen zonder invloed in iemands leven. De meest elementaire beschouwing van de feiten van iemands leven zullen laten zien hoe aktief en belangrijk lege huizen kunnen zijn, en ze kunnen niet genegeerd worden door ivoren-toren-geesten die denken dat ze onbelangrijk zijn omdat we niet weten hoe deze huizen te benaderen.
  2. ***
  3. ***
  4. Aspecten reduceren tot hun ware invloed door naar de kwaliteit en invloed van de planeten te kijken in plaats van naar het aspect en op te houden hun rol als bepalend voor het huis waarover ze heersen te negeren.
  5. Begrijpen hoe het teken waarin de planeet staat. en de planeet,
    samen uitwerken.

Een nauwgezette studie van Morinus' methode van horoscoopduiden zal beloond worden. Ik moet er wel even aan toevoegen dat je je astrologische theorieën en vermogens om te duiden moet toepassen op horoscopen van mensen van wie je niets weet, omdat je anders heel makkelijk bewijs vind van wat je maar wilt in een horoscoop van iemand (die je wel kent).

-door Jan Meursing_, Engelstalig, voorwoord in het boek “Cornerstones of Astrology” , door Friedrich “Sindbad”Schwickert en Adolf Weiss, Sangreal Foundation, , Dallas, Tx, 1972, ISBN 0-87913-000-8

-vertaling: Joyce Hoen – december 2012

Opmerkingen:
** als metafysisch astroloog die geen enkel probleem heeft met de horoscoopduiding, kan ik wel begrijpen hoe de inleider al gauw de neiging heeft allerlei gezweef en vaag gedoe als een vlucht te zien, maar er is geen enkele reden om de metafysica niet te kunnen koppelen aan zeer concrete en consistente horoscoopduidings”regels”
*** met regel 1 ben ik het dan ook zo hartgrondig eens, dat ik het leuk vond die te citeren. En met regel 2 en 3, die over slecht en goed gaan, nogal zwart-wit denkend, over planeten, ben ik het zo hartgrondig oneens, dat ik ze niet eens vertaald heb hier:-)


Lezenswaardig: een artikel van Johan Ligteneigen over Morinus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten